Moravski dobošar - Baza poslovnih informacija

  • Pozovite nas

  • 032-55-90-410

line
  • Posetite nas

  • Nikole Tesle 42, 32000, Čačak

line

Novosti

MORAVSKI DOBOŠAR - BAZA POSLOVNIH INFORMACIJA
homeNovosti

Poreske olakšice za početnike u poslovanju

Poreske olakšice za početnike u poslovanju

12-10-2018

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, od 1. oktobra 2018. kreće primena mere oslobođenja početnika u poslovanju od plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u prvoj godini poslovanja. Usvojenom  merom se oslobađaju   početnici u poslovanju od plaćanja poreza i doprinosa na zarade osnivača/preduzetnika i do najviše 9 novo zaposlenih lica.

 

Meru poreskog  oslobadjenja  mogu da koriste početnici u poslovanju, koji registruju svoje privredno društvo ili preduzetničku radnju, uz ispunjenje sledećih kriterijuma:

-          da su u periodu 12 meseci pre osnivanja/registrovanja poslovanja završili školovanje(srednje,više ili visoko obrazovanje).

-          da su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje  

Svi osnivači privrednog društva,moraju biti prijavljeni kao zaposlena lica u privrednom društvu. Oslobadjanje od poreza i doprinosa traje 12 meseci od dana registracije, što znači da za zaposlene može da traje i kraće u zavisnosti od momenta kad su angažovani(npr.ukoliko je zaposleni počeo sa radom tri meseca posle osnivanja, poresko oslobadjenje za njega važi devet meseci).

 

Uslov za korišćenje mere je i da godišnja zarada svakog od zaposlenih u režimu poreskog oslobođenja ne sme da prelazi iznos trostruke prosečne godišnje zarade u Srbiji. Korisnici mere ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje i na druga prava iz radnog odnosa, osim na penzijsko i invalidsko osiguranje, koje ukoliko žele mogu samostalno da uplaćuju u skladu sa važećim propisima.  

 

 

Tagovi:

porezi, početnici, poslovanje,

Prijatelji portala

NTP
RAS
Unija

Tagovi

  • Pozovite nas

  • 032-55-90-410

  • Posetite nas

  • Nikole Tesle 42, 32000, Čačak