Moravski dobošar - Baza poslovnih informacija

  • Pozovite nas

  • 032-55-90-410

line
  • Posetite nas

  • Nikole Tesle 42, 32000, Čačak

line

Novosti

MORAVSKI DOBOŠAR - BAZA POSLOVNIH INFORMACIJA
homeNovosti

Predavanje BILJNA ULJA KAO SIROVINE ZA POLIMERNE MATERIJALE

image

Predavanje BILJNA ULJA KAO SIROVINE ZA POLIMERNE MATERIJALE

13-09-2018

Predavanje na temu „BILJNA ULJA KAO SIROVINE ZA POLIMERNE MATERIJALE“ održano je 12. septembra 2018. u svečanoj sali Agronomskog fakulteta u Čačku (ul. Cara Dušana 34), a predavač je bio dr Zoran Petrović.

Organizatori naučno-stručnog predavanja su Agronomski fakultet u Čačku, Naučno tehnološki park Čačak i firma Neva. Ispred kompanije Neva i organizatora predavanja skup je otvorio i pozdravio g. Velimir Mitrović koji je prezentovao rad i kompetencije predavača dr Zorana Petrovića.

Dr Zoran Petrović trenutno radi u Kansas Polymer Research Center, Pittsburg State University i bavi se istraživanjema u oblasti polimerne hemije. Najpoznatija publikacija doktora je 'On the Mechanism of Base-Catalyzed Glycerol Polymerization and Copolymerization', a pored naučno-istraživačkog rada ima radnog iskustva i u privredi.

Predavanje koje je održano na Agronomskom fakultetu okupilo je preko 30 zainteresovanih iz naučno-istraživačkog i privrednog sektora. Cilj predavanja je bio da se ukaže na nove mogućnosti upotrebe ulja (npr. ricinusovog) u proizvodnji polimera kao i na izazove i ograničenja koja prate ovaj trend. Nafta, ugalj, uljani škriljci i prirodni gas su sirovine na kojima je poslednjih 100godina bazirana proizvodnja polimernih materijala sa najrazličitijim namenama (guma, plastične mase, kompozitni materijali, lepkovi, lakovi, smole, polimeri za farmaceutsku i medicinsku primenu...). Poznato je da ove sirovine nisu obnovljive posmatrano sa aspekta dugih vremenskih perioda (100000 godina). Primena ulja u proizvodnji polimera je prisutna od kako su počeli da se proizvode, ali u veoma ograničenim količinama (uglavnom za proizvodnju smola). U novije vreme upotreba biljnih ulja u proizvodnji polimera postaje sve značajnija i posmatra se kao jedna od alternativa sirovinama fosilnog porekla.

Nakon predavanja zainteresovani su učestvovali u diskusiji i pokrenuli niz interesantnih tema iz oblasti polimernih materijala.

Tagovi:

NTP, Agronomski, Predavanje

Prijatelji portala

NTP
RAS
Unija

Tagovi

  • Pozovite nas

  • 032-55-90-410

  • Posetite nas

  • Nikole Tesle 42, 32000, Čačak