Moravski dobošar - Baza poslovnih informacija

  • Pozovite nas

  • 032-55-90-410

line
  • Posetite nas

  • Nikole Tesle 42, 32000, Čačak

line

Novosti

MORAVSKI DOBOŠAR - BAZA POSLOVNIH INFORMACIJA
homeNovosti

IT prekvalifikacija

image

IT prekvalifikacija

06-08-2018

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku organizovana je obuka IT prekvalifikacija, u trajanju od šest meseci (od januara do jula 2018.) i to kroz dve oblasti –

Java programiranje i Razvoj Veb aplikacija. Projekat su organizovale i sprovele Ujedinjene nacije za razvoj u Srbiji (UNDP), a jedan od realizatora programa je Fakultet tehničkih nauka (FTN) u Čačku u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom (NTP) Čačak.


Za ovaj projekat vladalo je veliko interesovanje potencijalnih polaznika širom Srbije, a program IT prekvalifikacije na FTN u Čačku uspešno je završilo 30 polaznika na dva kursa. Polaznicima su 28. jula, na završnoj konferenciji na FTN uručeni sertifikati. Prodekan za naučno-istraživačku delatnost i rukovodilac projekta na FTN profesor dr Danijela Milošević, istakla je značaj obuke u smislu celoživotnog učenja i potrebe za kontinuiranim usavršavanjem u oblasti IT sektora. Direktor Naučno tehnološkog parka Čačak- Mirko Pešić izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Fakultetom tehničkih nauka na ovom projektu i podsetio da je ovo prva IT prekvalifikacija koja je realizovana u Gradu Čačku.

 

Iz dve grupe IT polaznika koji su pohadjali java i web programiranje,  predavači su izdvojili tri najbolja kojima su uručene nagrade. Najbolji polaznici IT prekvalifikacije su, pored nagrada, dobili mogućnost da godinu dana koriste usluge Naučno tehnološkog parka Čačak bez naknade. Najuspešniji kandidati bili su Nikola Čekerevac, Aleksandar Nešović i Nikola Dzambasević, kojima ovo priznanje daje satisfakciju za uloženi trud, kao i punu podršku NTP u potencijalnom pokretanju sopstvenog posla u oblasti informacionih tehnologija.

 

Prema podacima Vlade RS datim na sajtu itobuke.rs IT sektor je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji koji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika, a ima veliki potencijal za budući rast. Prosečna plata po radniku u IT sektoru je znatno viša u odnosu na druge privredne grane. Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine ali je tražnja veća od trenutne ponude.

Tagovi:

NTP Čačak, FTN, IT prekvalifikacija

Prijatelji portala

NTP
RAS
Unija

Tagovi

  • Pozovite nas

  • 032-55-90-410

  • Posetite nas

  • Nikole Tesle 42, 32000, Čačak